Ευρωπαϊκός δορυφόρος «χαρτογραφεί» το πρώϊμο σύμπαν (video)

Η νεότερη και αναλυτικότερη χαρτογράφηση του πρώτου φωτός στο σύμπαν εγείρει βασικά ερωτηματικά για την απόλυτη ορθότητα της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης, του επονομαζόμενου Big Bang.

Ο δορυφόρος Planck, που έθεσε σε τροχιά η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία το 2009, μεταφέρει την εικόνα της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου. Αποτελεί την ακριβέστερη απεικόνιση του πρώιμου σύμπαντος, που έχουμε στη διάθεσή μας.

Πρόκειται για ένα χάρτη του φωτός ή της θερμότητας, που εκλύθηκε 380 χιλιάδες χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Ήταν μια περίοδος κατά την οποία το φως ήταν στενά συνδεδεμένο με την ύλη, πριν τον σχηματισμό των αστεριών, των πλανητών και των γαλαξιών.

Ο δορυφόρος Planck διαθέτει πρωτοποριακά όργανα που μπορούν, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία, να ερευνήσουν τεράστιο εύρος του ουρανού, σε μια εμβέλεια δύσκολα ορατή από την επιφάνεια της γης. Παρόμοιο πρόγραμμα δεν διαθέτει ούτε η NASA.

Some description

Πλέον οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα εργαλεία, για να απαντήσουν με ακρίβεια στο ερώτημα, με ποιόν τρόπο το σύμπαν εξελίχθηκε από μια πυρακτωμένη «σούπα» σε αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Τα ευρήματα του Planck θέτουν υπό μερική αμφισβήτηση βασικές αρχές της κοσμολογίας, όπως την κοσμική πληθωριστική θεωρία, που αναφέρει ότι το σύμπαν πέρασε μια μακρά περίοδο ταχύτατης διαστολής.

«Αποδεικνύεται ότι τα περισσότερα στοιχεία του χάρτη ταιριάζουν ιδανικά στις κυρίαρχες θεωρίες μας. Την ίδια στιγμή ανακαλύπτουμε και μερικά περίεργα στοιχεία και εδώ αρχίζει το πράγμα να περιπλέκεται. Γιατί παρατηρούμε κάποια ίχνη στοιχείων που δεν ταιριάζουν» εξηγεί ο επιστήμονας Γιαν Τάουμπερ του προγράμματος Planck της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Το πρόβλημα είναι ότι σε μικρή κλίμακα τα δεδομένα ταιριάζουν ιδανικά με τα υπάρχοντα θεωρητικά μοντέλά αλλά σε ευρύτερη κλίμακα τα σήματα της ακτινοβολίας του κοσμικού μικροκυματικού υπαβάθρου είναι πιο αδύναμα από το αναμενόμενο.

O Γιώργος Ευσταθίου, καθηγητής Αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ εξηγεί: «Παρατηρούμε περίεργες ακολουθίες που δεν προβλέπονται από την κοσμική πληθωριστική θεωρία. Είναι πιθανό το σύμπαν να υπήρχε και πριν από την μεγάλη έκρηξη και εμείς τώρα απλά να εντοπίζουμε σημάδια της ύπαρξης του πριν το Big Bang».

Από την άλλη υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι υπάρχουν αποτελέσματα, τα οποία δεν επιβεβαιώνουν απόλυτα τις θεωρίες, μπορεί απλά να σημαίνει οτι η φυσική σήμερα δεν μπορεί να εξηγήσει τα πάντα.

Η χαρτογράφηση της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου δεν καταρρίπτει σε καμία περίπτωση όλα όσα ξέρουμε για το σύμπαν. Απλά, μέσω των αντικρουόμενων στοιχείων που αποκαλύπτει, θέτει προβληματισμούς στους επιστήμονες αναφορικά με τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.

Δείτε το video:

 

Copyright © 2014 euronews

 

Ευρωπαϊκός δορυφόρος «χαρτογραφεί» το πρώϊμο σύμπαν (video)

Τελευταίες Δημοσιεύσεις